3 Tips om gelukkiger door het leven te gaan

Mijn dochter is vanaf het moment dat ze geboren werd heel erg ziek geweest en we wisten niet wat zij had. We gingen ziekenhuis in en uit, opnames volgden elkaar in rap tempo op omdat ze regelmatig uitgedroogd was door buikloop en weinig intake. Ze had gekke uitslag en Ik zat met mijn handen in het haar. Wat was er met haar?
Uiteindelijk bleek dat ze verschillende allergieën had die elkaar versterkte en waardoor ze zichzelf aan het vergiftigen was. Toen ging het zo slecht met haar dat ik me afvroeg of ze het zou redden. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik überhaupt over loslaten nadacht, haar niet meer aanzag voor ziek en het vertrouwen had dat het goed zo komen. Nu is ze een gezonde 9 jarige meid die voor een groot gedeelte over haar allergieën heen is gegroeid.

Loslaten
Loslaten heeft in alle gevallen te maken met vervelende situaties. Er is iets gebeurd met jou of iemand die je lief hebt en het houdt je bezig,… het houdt je niet alleen bezig, het zit je zelfs dwars. Je bent minder geconcentreerd, slaapt slecht en je wordt humeurig. Uiteindelijk krop je het op, blijf je ermee lopen en belemmert het je zelfs in het dagelijks leven. Je kunt aan niets anders meer denken en je weet er geen raad mee. 

310245_thumb_612x40

Uit ervaring weet ik dus dat negatieve ervaringen en gedachten energie slurpen. Als jij je kwetsbaar opstelt en je verhaal of je strubbeling vertelt tegen iemand anders dan zal diegene waarschijnlijk zeggen; ‘Denk er niet teveel aan’, ‘Het zal wel meevallen’ en ‘Laat het los’. Tja,.. dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Maar diegene heeft wel gelijk, je moet toch écht loslaten en vertrouwen hebben om verder te kunnen. Maar hoe doe je dat?
Ik geef je 3 tips die mij in het verleden hebben geholpen bij het loslaten:

Tip 1: Je gedachten bepalen hoe jij je voelt en wat je uitstraalt
Jij kunt twee dingen doen om je gedachten, je uiterlijk en daarmee je gevoel te sturen. Óf je haalt dmv negatieve gedachten jezelf naar beneden en zegt tegen jezelf dat je wist dat het ging gebeuren en dat het je verdiende loon is. Óf je laat hetgeen iemand gezegd heeft bij de ander.

Wist je dat emoties volgen op gedachten,.. jij bepaalt dus zelf hoe jij je voelt!

Als iemand een nare opmerking maakt die aankomt dan zegt dat in heel veel gevallen meer over de ander dan over jou. Jij bent overtuigd van je kunnen en wat iemand daarvan vindt zal jou niet veel uitmaken. Prima als ze het niets vinden. JIJ wel,….. toch?
Probeer eens een hele tijd bewust te glimlachen, je gaat je direct beter voelen. Je ademhaling wordt zelfs rustiger. Het werkt!

Verder lezen over de kracht van jouw gedachten? Lees mijn eerder geschreven blog.

Tip 2: Besteed alle aandacht aan je negatieve ervaring of gedachte.
Je verdriet, woede of wrok wegstoppen heeft geen zin. Er wordt niet voor niets gezegd dat je eerst nog dieper moet gaan om vervolgens weer op te krabbelen.

Je wilt geen aandacht besteden aan iets dat pijn doet, maar zie dit als een investering in jezelf en in het helingsproces dat noodzakelijk is om te kunnen loslaten.

Bekijk de situatie objectief en stel jezelf een aantal vragen. Het is belangrijk dat je niet in de slachtoffer rol schiet en geen aannames doet! Dit gaat je uiteindelijk niet helpen en sleurt je verder in je neerwaartse spiraal.

Stel je hebt ruzie met iemand en degene heeft iets verschrikkelijk naars gezegd.

Wat voel ik? Welke emotie is dat?
Wat is het nou dat mij zo heeft geraakt?
Wat zegt dit alles over mij?
Wat zegt dit over de ander?
Heeft degene gelijk?
Wat kan ik eraan doen?

Tip 3: Praat erover
Door over je gevoelens en ervaringen te praten met iemand anders kun je niet alleen raad krijgen van degene, je kunt de dingen ook relativeren. Ik kan mijzelf ontzettend druk maken over situaties of over dingen die in het verleden zijn gebeurt. In mijn hoofd wordt het al groter en groter en als ik erover praat, lijken de dingen ineens niet meer zo groot. Soms vraag ik mijzelf weleens af waar ik me zo druk om heb gemaakt. Herkenbaar?

Laat ik heel duidelijk zijn: Loslaten betekent niet ontkennen dat het er is. Loslaten betekent het voelen en het accepteren dat het is zoals het is. Geen gekke klein makende gedachten en geen negatieve spiraal. Loslaten is nodig om sterker in het leven te staan.

Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw ervaringen rondom loslaten, heb jij aanvullingen op mijn tips of loop je ergens tegenaan en wil je mij een vraag stellen?

De eerste drie personen die reageren op dit blog nodig ik uit voor een adviesgesprek via Skype, FaceTime of Google Hangout.

Ik zie uit naar je reactie,
Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *