6 tips om je vakantiegevoel vast te houden

Het is inmiddels augustus. Nog even en voor iedereen begint het normale leven weer. Het ritme van voor de vakantie vind je snel weer terug; de kids naar school, je werk ligt te wachten en de planningen  nemen het weer over. De volgende tips gaan ervoor zorgen dat jij langer je vakantiegevoel, je rust én energieniveau behoudt.

1. Zorg voor een goede balans
Helemaal opgeladen en vol goede moed ga je weer aan de slag. Juist in de eerste dagen na je vakantie is het belangrijk om te zorgen voor een goede balans!
Ik merk het ook bij mijzelf. Op vakantie ga je later naar bed, maar je begint de dag ook later. Er zit geen tijdsdruk achter, je ontbijt een keer om 10:00 en als je van je lunch geniet om 14:00 dan is dat prima, het is immers vakantie! Zodra het werkleven weer is begonnen dan is dat andere koek. Ga op tijd naar bed en zorg voor balans en ritme, alleen op deze manier zul jij je energieniveau op peil houden.

2. Ga lekker naar buiten
Tijdens mijn werkdag moet ik erop letten even naar buiten te lopen en soms is een boterham achter mijn computer, gezien mijn agenda, helaas noodzakelijk. Wonderbaarlijk dat zodra de vakantie is aangebroken ik voor 80% van de dag buiten te vinden ben,.. herken je dit?

Hou dit lekker vast en zorg ervoor dat je iedere dag in ieder geval één keer een frisse neus haalt of zelfs een wandeling maakt om je gedachten even niet bij het werk te hebben. Snuif de frisse lucht op en kijk met aandacht om je heen. Sta stil of ga eens op een bankje zitten,.. gewoon even niets,.. Dit doet wonderen!

3. Maak van je plannen werkelijkheid
Tijdens de vakantie maak ik altijd de meest mooie plannen, neem ik me van alles voor en bruis van inspiratie. Ik weet dat de waan van de dag en het ritme van alledag op de loer ligt zodra ik thuis ben en daardoor opgeslokt kan worden. Toch ben ik bewust bezig met uitvoering geven aan mijn plannen. Als ik dit niet doe dan kan ik mijn mooie ideeën vaarwel zeggen en uitzwaaien tot de volgende vakantie, er komt dan niets van terecht! Maak dus nieuwe doelen en zet daar een planning op. Dit helpt je om jezelf scherp te houden en werkelijkheid te maken van je plannen! (Klik hier voor mijn blog over het stellen van doelen)

4. Plan je volgende vakantie
Zodra je terug bent en weer aan het werk bent dan kijk je met plezier terug naar je vrije dagen en wil je het liefste zo snel mogelijk weer weg.
Heb je nog een nachtje of weekendje weg in het vooruitzicht? Misschien ga je wel skiën? Het in de planning hebben van een volgend uitstapje helpt  je om het vakantiegevoel dat je hebt vast te houden. Misschien denk je nu dat ik het makkelijk voor het zeggen heb en denk je vooral aan je portemonnee?
Een nachtje/ weekendje of vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn. Check vakantieveilingen, actie van de dag etc etc. om ervan verzekerd te zijn dat je zo goedkoop mogelijk erop uit gaat.
Veel plezier met plannen!

5. Haal iedere dag een herinnering op (event. dmv foto’s)
Mijn (bonus)kinderen vinden het fantastisch, foto’s kijken! Zodra we terug zijn van vakantie kunnen ze niet wachten om met elkaar gezellig voor de tv te zitten en foto’s te kijken van de hele vakantie, en dan het liefst met oma nog een keer. We lachen om de gekke bekken en er komen weer verhalen naar boven. Wij doen regelmatig een rondje aan de eetkamertafel, bijvoorbeeld over wat iemand het leukste vond van de vakantie, wat we de volgende vakantie ook zeker moeten doen of wat zeker niet. Haal iedere dag een herinnering van de vakantie naar boven om in de stemming te blijven en het vakantiegevoel levendig te houden.

6. neem een gewoonte over die je op vakantie ook had
Zoals ik al aangaf bij tip 2 zijn je gewoontes op vakantie meestal voor een deel anders. Je bent meer relaxt, je hebt ineens tijd om een tijdschrift of boek te lezen, drinkt of eet anders/ gezonder of je hebt een ander avondritueel. Door een (of meer) van die rituelen of gewoontes over te nemen in het dagelijkse ‘thuisleven’ houdt jij je relaxte gevoel en neem je de tijd en ruimte om niet toe te geven aan de ‘ratrace’ en alles wat óók nog moet. Ik neem mij voor om regelmatiger en met aandacht gezond te eten in plaats van hapsnap tussendoor.

Houd jij op een andere manier je vakantiegevoel vast en heb jij nog aanvullingen op mijn tips? Laat je reactie hieronder achter.

Tip: stuur dit blog vooral door naar collega’s, familie en/of vrienden als je hen ook wenst het vakantiegevoel langer vast te houden.

Ik wens je veel rust en energie!
Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *