Hoe blijf jij in balans?

Iedereen is op zoek naar balans,.. en terecht! In de huidige snelle tijd is balans een van de meest belangrijke dingen!

Keuzes
Je staat dagelijks voor duizenden keuzes en dat begint al bij het uitdrukken van je wekker,… ga je er direct uit? of snooze je nog een keer?
Of je een ontbijt neemt, wat je als ontbijt neemt, wat je aantrekt, of je op de fiets of met de auto gaat en ga zo maar door,.. waarschijnlijk ben ik de helft van de keuzes nog vergeten en dat is nog maar het eerste uurtje van je dag.

Rollen
Ook wordt je dagelijks heen en weer gerukt in verschillende rollen.

De rollen die ik dagelijks heb:
Ik ben altijd moeder en partner. Zodra de kids op school zijn ga ik naar mijn werk en ben ik werknemer én collega. Daarnaast ben ik ook nog ondernemer. En dan heb ik het nog niet eens over dochter, zus, vriendin, buurvrouw etc. etc. Misschien zijn het er voor jou nog wel veel meer!

Je wordt misschien al moe van het lezen, hoe doen we dat toch iedere dag?

In strijd met jezelf
Ik betrapte mezelf erop dat ik soms last heb van keuzestress. Soms zit ik in de rol van ondernemer terwijl mijn kinderen thuis zijn en geholpen willen worden met hun huiswerk. Vervolgens kreeg ik daar weer stress van want wanneer schrijf ik mijn blog? Doe ik mijn huishouden? OEPS, ik ben de kliko vergeten buiten te zetten!! En wat eten we eigenlijk vanavond?

Ik liep mijzelf voorbij en was in strijd met mezelf én mijn verschillende rollen en was constant op zoek naar die welkome balans!

Herken jij één van bovenstaande situaties? Of heb je een vergelijkbare situatie die nu in je opkomt?

Balans lijkt onmogelijk, maar niets is minder waar!

Doelen
Ik heb een einde gemaakt aan deze stress. En ook jij  kunt er iets aan doen!

Ik heb mijn tijd ingedeeld op een manier die voor mij werkt. Ik heb duidelijk voor mijzelf in beeld gebracht wanneer ik wat doe, wanneer ik een bijdrage lever aan de door mij gestelde doelen en wanneer ik welke rol vervul. voor iedereen helder en duidelijk!

Natuurlijk heb ik nog steeds momenten dat ik even weer terug op zoek ga naar mijn balans. Of dat ik mezelf voorbij ren in al mijn enthousiasme. En ja,.. ik lig  ’s nachts wel eens wakker omdat ik lijstjes aan het maken ben zodat mijn hoofd leeg is. En ook bij mij gaat niet altijd alles in 1x goed.
Ik ben soms net een mens. 😉

Acceptatie
Ik ben erachter gekomen dat balans iets is dat van persoon tot persoon verschilt. Het is niet één op één over te nemen. Als het voor jou werkt om eens in de twee weken een avond aan jezelf te besteden door in bad te gaan liggen dan wil dat nog niet zeggen dat dit voor je buurvrouw ook hetzelfde werkt.

Voor mij heeft het vooral te maken met acceptatie:
Accepteren dat de dingen soms anders lopen dan gedacht of verwacht. Accepteren dat ik wel heel erg veel, maar echt niet alles in de hand heb. Accepteren dat ik soms echt even quality time nodig heb. Accepteren dat mijn hoofd nooit stilstaat maar mezelf moet dwingen om niet te werken om tot rust te komen.
En VOORAL te accepteren dat ik soms vroeg naar bed moet gaan en de boel de boel moet laten,.. en ja,.. er is altijd nog werk te doen.

Zoals ik al schreef is het per persoon verschillend wanneer iemand in balans is en wat balans voor iemand betekent.

Dus mijn vraag is: Wanneer ben jij in balans, en wat doe jij als je uit balans bent?

Geef antwoord op deze vraag in het commentaarveld en laten we leren van elkaar én onze verschillen.
Loop jij vast in het zoeken naar je balans? Laat het weten en je ontvangt van mij en/of een lezer een gouden tip om jezelf weer op de rit te krijgen!

Ik kijk uit naar je reactie,
Miranda

4 gedachtes over “Hoe blijf jij in balans?

 1. Mooi geschreven Miranda.
  Als ik de balans kwijt ben, neem ik een basis week. D.w.z. dat ik dan mijn aandacht alleen richt op huis, gezin en werk en de rest niet. Vaak ben ik snel weer terug op de rit en huppel ik weer verder.
  Mooie stukken schrijf je, erg herkenbaar!!
  Groetjes

 2. Om in balans te komen bij een dreigend onbalans.

  Ik stap op de fiets mijn haren in de wind. Fiets naar de sportschool doe daar mijn krachttrainingen en maak mijn hoofd leeg. Fiets dan naar huis. Lekker onder de douche.

  Dan weer helemaal fris om er weer tegen aan te gaan. Heerlijk.

  Quality time voor mijzelf.

 3. Herkenbare blog. Vooral de zin accepteren dat mijn hoofd niet stilstaat, maar mezelf moet dwingen om niet te werken om tot rust te komen. Soms de boel de boel durven laten.
  Dit blijf ik moeilijk vinden. Ik denk door een groot verantwoordelijkheidsgevoel en het feit dat ik de regie moeilijk los kan laten. (Hoewel dat laatste me wel steeds beter af gaat) Ik raak zelf uit balans door ontevredenheid in mijn omgeving, niet door onrust of veranderingen, maar door mensen die wat er ook binnen de organisatie gebeurt het er altijd niet mee eens zijn.
  Loyaliteit gaat dan spelen, vragen als welke kant kies je, komen dan aan de orde? Je komt in een spagaat en zit nu in een fase dat ik daar de balans in zoek. Besloten te gaan voor wat voor mij het beste voelt en wat m.i. ook het beste is voor de organisatie en voor “onze klanten” en omdat ook luid en duidelijk te communiceren. Waarbij ik ook ga aangeven niet te kiezen voor een persoon, maar voor een richting.
  Daarnaast zo nu en dan echt de boel de boel laten en lange wandelingen maken met mijn hond, energie tanken.

  • Hoi Jeanette,

   Wat leuk jou hier tegen te komen en bedankt voor je mooie reactie. 🙂
   Zo te lezen heb je veel aan je hoofd.
   Het verantwoordelijkheidsgevoel dat je noemt herken ik als de beste. Het is een hele goede eigenschap en in veel gevallen ook lastig want je maakt het jezelf lastig in veel gevallen! Goed dat je besloten hebt voor je eigen gevoel te gaan, heel belangrijk. En laat de boel inderdaad zo af en toe maar lekker de boel. Het op die manier bijtanken, letterlijk van je aflopen, je hoofd leegmaken met de natuur om je heen geeft energie, doe je goed!

   Blijf bij jezelf,
   Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *