Speel jij een rol in jouw leven?

Soms heb ik van die momenten dat het me duizelt. Kan er niet goed de vinger achter krijgen. Wat is het dat ik voel, wat is het dat ik er van vindt, welke behoefte heb ik nu en wat wil ik eigenlijk?

Een oerwoud aan gevoelens zitten me in de weg om te komen tot de kern.Wat mij helpt is dan even back to basic te gaan, terug naar de basis. Waar draait het voor mij allemaal om in het leven? En ineens ben ik me er bewust van, het kwartje valt.

Bewustworden
Als je het hebt over bewustworden, wat is dat dan?
Bewustworden is ‘Het ontwarren van de innerlijke drijfveren van een handeling, waardoor een moreel inzicht ontstaat’.
Ontwarren om vervolgens tot inzicht te komen, altijd handig als mijn oerwoud me in de weg zit.
Maar wat nou als dat ontwarren niet lukt? Ik wil juist heel graag inzicht!

Bewust-ZIJN
En als we het dan hebben over bewustzijn, wat betekent dat dan?
Bewustzijn is officieel ‘Een toestand van de geest die gekenmerkt is door een besef of beleving van het eigen ik en de omgeving’.

Ik heb mij ongeveer een jaar geleden voorgenomen dat ik alleen maar ‘bewust-ZIJN’ wil.
Ik wil bewust-ZIJN over de dingen die ik doe, de beslissingen die ik neem en bewust-ZIJN van al het moois in mijn leven, de lieve mensen, de natuur, het lekkere eten, maar mij voorál bewust-ZIJN van de schaarse tijd en mijn eigen rol in situaties. Ik wil gewoon bewust ZIJN,.. niet onbewust de dingen op de automatische piloot doen en de dagen tellen die maar voorbij schieten.

Ik leef bewust, eet bewust, voed mijn kinderen bewust op, neem bewust beslissingen en stippel bewust m’n loopbaan uit.
Ookal leef ik heel erg bewust, dan nog ben ik soms verbaasd over de mooie dingen die op mijn pad komen waar ik ontzettend dankbaar voor ben.
En  terugkijkend heb ik al die mooie dingen aan mijzelf te danken,… IK was degene die de
keuzes maakte,… helemaal uit mijzelf. Ik was niet afhankelijk van anderen maar sterk en zelfbewust…en het kwartje valt weer.

Ik hoop jou bewust te hebben gemaakt van jouw eigen rol in jouw leven.
Hoe bewust ben jij je van alle mooie dingen om je heen én jouw eigen invloed daarop?

Ik heb gemerkt dat mensen niet snel reageren op mijn blogs, wat ik snap. Het is lastig om jezelf bloot te geven, je kwetsbaar op te stellen.
Reageren betekent ook leren,.. over jezelf, en over een ander die reageert. Misschien opent diegene juist wel een luikje bij jou? Of jij met jou reactie bij de ander? Het werkt bevrijdend en het helpt je een stap dichter naar jezelf en daarmee help je óók nog een ander!

Ik zou het leuk vinden als je reageert op mijn blog!
Maar laten we iets nieuws proberen om de drempel te verlagen: Welk woord komt er in jou op na het lezen van mijn blog?
Je mag het bij 1 woord houden, je mag uiteraard ook uitleggen waarom je dat woord hebt gekozen.

Ik kijk uit naar jouw reactie!

Groetjes,
Miranda

Ps. Laten we elkaar helpen:
Schrijf ik mijn volgende blog over een onderwerp dat jou interesseert? Of geef ik antwoord op een vraag die jij voor mij hebt? Graag wijs ik je op mijn eerdere blog die ik óók voor jou schreef? Laat mij weten waar ik jou mee kan helpen, dan help jij mij!

2 gedachtes over “Speel jij een rol in jouw leven?

 1. ‘Beleving’ is het woord dat als 1e bij mij opkomt. In de definitie van bewustzijn lees ik ‘besef’ als vrij neutraal begrip. De beleving kleurt het plaatje meer in voor mij, in ’t besef dat ik een bepaalde situatie op verschillende manieren kan beleven. Niet op alle situaties kunnen we zelf invloed uitoefenen, of niet zoveel als we zouden willen. Blijf je maar onbewust doorgaan, dan lijk je ineens terechtgekomen in een slechte film. Ook dan kan ik even stilstaan bij mijn basis, wel bewuste keuzes gaan maken voor bepaalde gedachten en daarmee voor mijn gevoelens. Die (her)beleving kan gelukkig ook nog veranderen. Vooral als ik afstand kan nemen van een rol die niet bij me past zoals de slachtofferrol. De regie heb ik alleen over m’n eigen beleving. Gelukkig maar, want daar heb ik meestal m’n handen vol aan…

  • Hi Saskia,

   Zoals jij ook zegt kunnen we niet in iedere situatie invloed uitoefenen, maar waar je wel invloed op hebt zijn je eigen gedachten en vervolgens je gevoelens.
   Zo te lezen weet jij welke rol jij niet wilt in je leven. Top!

   Dank je wel dat je dit wilde delen!
   Miranda

   ps. voor de andere lezers: Reageren hoeft niet alleen op mijn blog, voel je vrij om op Saskia te reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *